Emotionally Focused Therapy

Emotionally Focused Therapy, of kortweg EFT, is een bewezen effectieve relatietherapie die is ontwikkeld door Sue Johnson. De basis van EFT is de hechtingstheorie die zegt dat niemand is gemaakt om alleen te zijn. Ieder mens functioneert beter in verbinding met een geliefde die emotioneel open en nabij is. In de veilige aanwezigheid van die geliefde kunnen we meer aan!
In een relatie kunnen emoties echter hoog oplopen en de aanwezigheid van je geliefde voelt dan ineens helemaal niet meer veilig en vertrouwt. Partners kunnen nare opmerkingen gaan maken of zeggen soms juist niks meer tegen elkaar. Vaak komen stellen vast te zitten in een patroon, waarbij het gedrag van de één het gedrag van de ander versterkt, en andersom. Het lukt hen dan zelf niet meer om uit deze dans te komen. Wanneer dit gebeurt kan EFT een uitweg bieden.
In EFT gebruiken we de emoties als ingang om elkaar beter te begrijpen. Onder de boosheid of het stilzwijgen zit namelijk vaak veel pijn verstopt. Pas als je kunt zeggen wat pijn doet en wat je graag anders zou willen, kan de ander iets voor je betekenen. Hiervoor moet je wel beide bereid zijn om je kwetsbaar op te stellen. De EFT therapeut helpt bij dit proces.

In de therapie verhelderen we de negatieve interactiepatronen die zijn ontstaan in je relatie en helpen we om je emoties te uiten en wensen aan te geven. De communicatie tussen jou en je geliefde zal verbeteren en er zal meer ruimte voor verbinding ontstaan.

Wanneer er sprake is van verbaal, fysiek of seksueel geweld binnen de relatie is EFT niet de aangewezen vorm van therapie. Eerst zal het geweld moeten stoppen. Dit kan gebeuren bij een therapeut die ervaring heeft met huiselijk geweld en relatietherapie. Daarna kan EFT toegepast worden om de onderliggende relatieproblemen aan te pakken.

Voor meer informatie over EFT kunt u de website van de Stichting EFT Nederland raadplegen. Hier vindt u ook enkele video’s over EFT relatietherapie.

Direct aanmelden