Emotionally Focused Therapy

Emotionally Focused Therapy, kortweg EFT, is een effectieve therapie voor relatieproblemen ontwikkelt door Sue Johnson. EFT is gebaseerd op de zogenaamde ‘hechtingstheorie’, die zegt dat niemand gemaakt is om alleen te zijn. Elk mens functioneert beter wanneer hij of zij een sterke connectie voelt met een ander die emotioneel beschikbaar en dichtbij is. In de veilige nabijheid van de ander kunnen we bijna alles aan!
In een relatie kunnen emoties soms echter hoog oplopen en wanneer dit gebeurt kan de nabijheid van onze geliefde helemaal niet veilig voelen. Partners maken soms pijnlijke opmerkingen richting elkaar of spreken soms juist helemaal niet meer. Stellen komen vaak vast te zitten in patronen, waarbij het gedrag van de één het gedrag van de ander versterkt en andersom. Vaak blijkt het te lastig voor mensen om deze dans te stoppen. Wanneer dit het geval is, kan EFT helpen.

Tijdens EFT worden emoties als ingang gebruikt om uiteindelijk meer begrip voor elkaar te creëren. Vaak zit er pijn onder alle  boosheid of de stilte. Alleen wanneer je in staat bent om je partner te vertellen wat de oorzaak van je pijn is en wat je graag anders zou willen, kan de ander hierin iets voor je betekenen. Om dit te bereiken is het belangrijk dat beide partners bereid zijn om naar hun eigen emoties te kijken en hun kwetsbaarheden aan de ander te durven laten zien. De EFT therapeut zal jullie helpen in dit proces.

Tijdens EFT identificeren we negatieve interactiepatronen die in de relatie zijn ontstaan. Bovendien helpen we je om woorden te vinden voor de emoties die je ervaart en om je wensen helder te verwoorden. De communicatie tussen jou en je partner zal verbeteren en jullie zullen weer meer connectie ervaren.

Wanneer verbaal, fysiek of seksueel geweld een rol speelt in de relatie is EFT niet de juiste therapievorm. Het geweld zal dan eerst moeten stoppen. Een therapeut die ervaring heeft met de behandeling van huiselijk geweld kan dan helpen. Alleen wanneer het geweld gestopt is kan EFT helpen om de onderliggende relationele problemen te behandelen.

Voor meer informatie over EFT kan je kijken op de website van EFT Nederland, op de website van dr. Sue Johnson or neem een kijkje op de website van de The International Centre of Excelence in Emotionally Focused Therapy (ICEEFT).

Direct aanmelden