EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, of kortweg EMDR, is een behandelvorm die ingezet wordt bij de behandeling van trauma’s en schokkende ervaringen. Na een traumatische gebeurtenis kunnen mensen klachten ontwikkelen. Dat hoeft niet, maar gebeurt soms wel. Wanneer mensen na een traumatische gebeurtenis klachten blijven houden, zoals angst, nachtmerries, flashbacks en herbelevingen, kan er sprake zijn van een post-traumatische stress stoornis, ook wel PTSS genoemd. Dit kan door middel van EMDR behandeld worden.

Hoewel EMDR ontwikkeld is voor de behandeling van trauma’s, kunnen ook angstklachten behandeld worden middels deze therapievorm. Angstklachten, zoals fobieën en paniek, kunnen ontstaan na een nare ervaring. Zo kan iemand een liftangst ontwikkelen, nadat iemand een keer in een lift vastgezeten heeft, of een paniekstoornis ontwikkelen, nadat iemand een keer in paniek is geraakt en dit als zeer naar heeft ervaren. Ook bevallingen kunnen zeer naar verlopen, waardoor angst voor een volgende bevalling kan ontstaan. In deze gevallen kan in overleg met uw therapeut besloten worden om EMDR toe te passen.

Bij EMDR wordt u gevraagd om aan de nare gebeurtenis terug te denken en daarbij de bijbehorende gedachten en emoties op te roepen. Vervolgens zal de therapeut u vragen om tevens de aandacht op een andere stimulus te richten. Dit zorgt ervoor dat het natuurlijk verwerkingssysteem wordt gestimuleerd en de nare emoties die aan de herinnering gekoppeld zijn afnemen. Na de behandeling kunt u aan de nare gebeurtenis terug denken zonder overspoeld te worden door emoties. Angsten die na de nare gebeurtenis ontstaan zijn, worden minder of verdwijnen geheel.

Voor meer informatie over EMDR kunt u de website van de Vereniging EMDR Nederland raadplegen. Hier vindt u ook enkele video’s van EMDR behandelingen bij kinderen en volwassenen.

Direct aanmelden